Näytökset

Lauantai / Saturday 14.3. 12:30 Dubrovnik


The Heart in the Mandala 1920 × 1080

Spotlight on Bhutan

Yonten gi Kawa

Ugyen Wangdi, 1999, 36 min

The Heart in the Mandala

Dechen Roder, 2013, 38 min

The Red Door

Tashi Gyeltshen, 2014, 15 min

Helsinki Cine Aasiassa voi nähdä nyt ensi kertaa bhutanilaisia lyhytelokuvia. Pitkään suljettuna pysyneen maan elokuvakulttuuri on nuori ja tuottaa kiinnostavia, usein itseoppineita tekijöitä. Maassa alettiin lähettää tv-ohjelmia vasta vuonna 1999 ja ensimmäinen elokuvafestivaali järjestettiin vuonna 2011. Nyt nähtävät kolmen ohjaajan teokset ovatkin indie-elokuvia sanan varsinaisessa merkityksessä. Palaute on kuitenkin ollut positiivista myös kansainvälisillä festivaaleilla.

Bhutanilaisista elokuvista välittyy buddhalaisen elämäntavan vaikutus nykyhetkeen. Palkittu dokumenttielokuva Yonten gi Kawa seuraa 11-vuotiaan Sherab Dorjin päivittäistä kolmituntista koulumatkaa muiden saman kylän lapsien kanssa. Illalla Sherabin on voitettava pelkonsa kulkiessaan yksin viimeisen taipaleen kotiin. Elokuvan ohjaaja Ugyen Wangdi kuuluu ensimmäisiin elokuvakoulun käyneisiin bhutanilaisiin. Hänen katsotaan käynnistäneen teoksillaan niin Bhutanin dokumenttielokuvan kuin pitkän kertovan elokuvankin tuotannot.

Berliinin elokuvajuhlien kilpailusarjassa keväällä 2014 uudemmalla elokuvallaan esittäytyneen Dechen Roderin The Heart in the Mandalassa ”elämänpyörä”-mandala toimii metaforana, jonka kautta yksityisen elämän tunteet ja valinnat kytkeytyvät maailmankaikkeuden lakien mukaan määräytyvään kohtaloon. Tashi Gyeltshenin The Red Door puolestaan on vertauskuvallinen kertomus miehen matkasta halki elämän eri vaiheiden. Siinä päähenkilö kulkee bhutanilaisen maiseman halki ovea kantaen. Vähäeleinen ja runollinen teos jättää katsojan tulkinnalle tilaa ja vangitsee visuaalisuudellaan.

Roope Ahola


Huomaathan, että ostaessasi 5 tai useampia näytöslippuja, saat lippusi edullisemmin hankkimalla ensin sarjakortin tämän sivun Info-valikon alta.